Είστε εδώ

Βασιλικό (Αρχαία Σικυώνα)

Η ομάδα των fREESHOOTERS βρέθηκε στο Βασιλικό (Αρχαία Σικυώνα), στο καταπράσινο οροπέδιο, στα πλαίσια των εγκαινίων του Κέντρου Μελετών Αρχαίας Σικυώνας. Το Βασιλικό,αγκαλιάζει όλη εκείνη την ομορφιά της φύσης και υψώνει μέσα στο πράσινο μια αρμονία της ανθρώπινης τέχνης- πολιτισμού. Το Αρχαίο θέατρo,δίνει μια διαφορετική όψη, ξεπροβάλλει άγρια μέσα στο πράσινο, συνοδευόμενο από τα πλινθόκτιστα ρωμαϊκά λουτρά τα οποία τυγχάνει μέχρι σήμερα να είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και να στεγάζουν το ανακαινισμένο από τη δημοτική αρχή αρχαιολογικό μουσείο.

Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκονται τα θεμέλια του Βουλευτηρίου της Σικυώνας,ένα ακόμα εύρημα το οποίο μαρτυρεί τον πολιτιστικό πλούτο του Βασιλικού. Εξάλλου η μαγεία της φύσης είναι η άγρια όψη της πέτρας που κρύβεται μέσα στην ηρεμία του πράσινου "βυθού'', εκείνης της πέτρας που μαρτυρά την χρονολογία και δίνει στο τόπο την πένα να γράψει την δική του ιστορία. Σε εκείνο το χωματόβουνο με την ομαλή επιφάνεια, στο κέντρο βρίσκεται ο βυζαντινός πετρόχτιστος ναός της Αγίας Τριάδος, χτισμένος τον 12ο αι., ένα ιδιαίτερο δημιούργημα για την περιοχή. Και αν βγεις και λίγο πιο έξω από την Αρχαία Σικυώνα θα δεις πως το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι ένα ακόμα αξιοθέατο που δεν θα μπορούσες να μην επισκεφτείς βρισκόμενος στην Αρχαία Σικυώνα. Εξάλλου όπου και αν σταθείς είναι αδιανόητο να μην θαυμάσεις τούτο τον τόπο...

Έχεις εκείνη την οπτική γωνία που μπορεί να καλύψει από την πεδιάδα του Ασωπού ως το Κιάτο αλλά και από τον Κορινθιακό κόλπο ως και τον Ισθμό. Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά η Αρχαία Σικυώνα και η δημοτική αρχή εγκαινιάζουν την Παρασκευή 6/7/18 το νέο κέντρο μελετών το οποίο εντάχθηκε από το Leader Plus (πρόγραμμα Βόρειας Πελοποννήσου) και μετατράπηκε σε ένα πολυχώρο ο οποίος θα στεγάζει την άσκηση και την μελέτη πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κτίριο παραχωρήθηκε ως δωρεά από τον Άρη& Τατιάνα Αναστ. Λεονάρδου.

Έτσι εκεί που όλα μέσα στην κρίση δείχνουν πως μαυρίζουν, πως παύουν να προχωρούν και να αναπτύσσονται, εκεί μέσα στην άγρια ομορφιά της φύσης προβάλλεται η ανάπτυξη... Και είναι τόσο όμορφο να πηγαίνεις κόντρα σε όλα εκείνα που σε θέλουν αποστασιοποιημένο, είναι όμορφο να αγκαλιάζεις την φύση και τον πολιτισμό, είναι όμορφο να τον αναδεικνύεις. Το Βασιλικό μέσα από την άγρια ομορφιά του, μέσα από αυτό το σμήνος αρχαίων ευρημάτων επικεντρώνει το ανθρώπινο μάτι και ταξιδεύει τον ανθρώπινο νου μέσα από αυτές τις μαγικές εικόνες.

 

Eπιμέλεια κειμένου: Αντωνία Γιαννακοπούλου